Přátelé, příroda, vnoučata, čokoláda…vždy je pro co žít

Přátelé, příroda, vnoučata, čokoláda…vždy je pro co žít

S debatou na téma: co kdo má nejraději a kvůli čemu se přinutí ráno vstát navzdory únavě či bolestem z postele, se loučili účastníci letošních podzimních aktivizačních kurzů v Benešově.

Již počtvrté zorganizovala TŘI, o.p.s. – provozovatel Hospice Dobrého Pastýře v Čerčanech, ve spolupráci s městem Benešov dva paralelní kurzy po osmi lekcích. Jeden v prostorách Domu s pečovatelskou službou na Malém náměstí, druhý v 100 klubovně Spolku seniorů v Domě s pečovatelskou službou v ulici Marie Kudeříkové.

Kurzy „Reminiscenční odpoledne pro seniory, aneb cvičíme paměť, aby nás (víc) poslouchala“ navštěvuje rok od roku a kurz od kurzu stále více zájemců. Není se co divit. Nálada, která tam panuje, je vždy fantastická a program, který si aktivizační pracovnice připravují, baví opravdu všechny. Na své si přijdou ti, kteří baží po luštění rébusů a hádanek i ti, kteří si chtějí jen prostřednictvím retro-kvízů zavzpomínat na svá mladá léta, ale i tací, kteří chtějí strávit příjemné chvilky ve společnosti svých vrstevníků, popovídat si u kávy o svých radostech i starostech nebo si jen společně zazpívat, číst, tvořit.

„Letos v říjnu jsme poprvé odstartovali ve spolupráci s obcí Čerčany aktivizační kurzy pro seniory i u nás, v Čerčanech v Bytovém domě v Palachově ulici,“ vysvětluje aktivizační pracovnice TŘI, o.p.s. Martina Hrachová. „Hned napoprvé se nám sešlo 15 velmi příjemných a neskutečně šikovných účastnic, pokaždé žasnu, co všechno si dámy pamatují a jak rychle vyřeší úkoly, které si pro ně pracně připravuji,“ dodává s úsměvem.

Reminiscenční odpoledne jsou přístupná pro všechny zájemce starší 65 let, a to bez ohledu na jejich místo bydliště, sociální status či finanční situaci, kurzy jsou totiž díky podpoře partnerských měst a obcí zcela zdarma.

V příštím roce se budeme těšit na všechny letošní absolventy, ale i na nové tváře, a to nejen v Benešově a v Čerčanech, ale nově i na zbrusu novém kurzu, který zahájí na jaro 2020 na Sázavě.