NÁŠ ROK 2021 aneb „KDYŽ NEMŮŽEŠ, TAK PŘIDEJ“

NÁŠ ROK 2021 aneb „KDYŽ NEMŮŽEŠ, TAK PŘIDEJ“

Patří k naší dobré tradici ohlédnout se za uplynulým rokem, uchovat jej na papíře, abychom i zpětně po letech mohli pocítit jeho atmosféru, posílit se dosaženými úspěchy, či poučit ze starých chyb.
Dovolte, abychom Vás pozvali na malou projížďku hospicovým rokem 2021…

NÁŠ ROK 2021 aneb „KDYŽ NEMŮŽEŠ, TAK PŘIDEJ“

Ono slavné Zátopkovo motto bylo v uplynulém roce díky uvedení filmu o jeho životě skloňováno mnohokrát. Vezmeme-li v úvahu události a atmosféru roku 2021, postačí nám k jeho shrnutí přesně tato čtyři slova. Stejně jako se závodník během maratonu ocitá střídavě ve fázi „zcela při síle“, „už nemůžu“, „má to vůbec smysl?“ a „nikdy se nevzdám!“, i Hospic Dobrého Pastýře si vloni prošel mnoha náročnými momenty, světlými i temnějšími…

Jarní očekávání

Člověk je od přírody tvor důvěřivý a optimistický. Až neblahé zkušenosti z nás dělají pragmatiky a podezíravé pesimisty. Již v předchozím roce jsme si vyzkoušeli, jak dokáže s naším rozpočtem zamávat každá covidová vlna a prošli jsme si masivní nákazou ve vlastních řadách, kdy zajištění péče vyžadovalo obrovské nasazení a solidaritu v týmu.

Navzdory těmto prožitkům jsme vstoupili do roku 2021 s optimismem, možná místy nemístným, ale v tu chvíli neochvějným. V koutku duše jsme asi všichni doufali, že se s covidem do léta vypořádáme a vrátíme se k normálnímu životu. Naplánovali jsme komunitní a benefiční akce na celý rok, jak zpětně vidíme, v tomto směru optimismus na místě nebyl. Co se ale uskutečnilo, povedlo a setrvalo navzdory lockdownu, restrikcím a epidemiologickým opatřením, bylo spuštění projektu poskytování pečovatelské služby v DPS Čerčany a otevření DOBRObistra v prostorách kavárny Hospice Dobrého Pastýře.

DOBRObistro, dílo hospicové dceřiné společnosti Dobrověc, s.r.o., se záhy stává oblíbeným místem, k jeho výdejnímu okénku přicházejí stále noví návštěvníci. Díky dobré kávě, domácím dezertům a službě Zásilkovna se blíže poznáváme s místními a nutno říci, že mnozí z nich se tak o existenci hospice dozvídají poprvé v životě. Hřiště před hospicem je denně ověšené dítky, zasněžený svah nad parkovištěm se hemží sáňkaři a bobisty, na lavičkách u sluncem ozářené jižní stěny budovy se vyhřívají pacienti i návštěvníci. Tou dobou se nesmělo jezdit mezi okresy, a tak jsme si „hory“ udělali doma. Na dobré náladě nám přidala i okolnost, že jsme lékařský tým lůžkového hospice doplnili o nového dlouho hledaného kolegu.

Činorodé léto s tichou tečkou

Otevíráme dveře hospice i DOBRObistra. V souvislosti s dostavbou Centra Péče pilně pracujeme na přípravě výběrového řízení na dodavatele stavby a činíme všechny ty neviditelné kroky, které realizaci stavby předcházejí. Dceřiná společnost Dobrověc je na vzestupu, právě dosáhla obratu ve výši jednoho milionu korun, a rychle nám tak dospěla do plátcovství DPH.

V zahradě pod divoce rozkvetlou vistárií se koná první letošní oslava narozenin klientky, cítíme vůni svobody, těšíme se na světlé zítřky. Červnový koncert báječné vokální skupiny Mammas&Mammas v átriu hospice končí jejich radostným tancem a zpěvem v dešti, když nás během přídavku překvapí první letní bouřka. Vracíme se k pravidelným keramickým dílnám, otevíráme několik dětských letních aktivit, v zahradě se tančí, v knihovně se mluví anglicky, v DOBRObistru se tvoří. Nádhera. Jen ten konec prázdnin je zvláštní. Je zima a prší, rušíme připravovanou zahradní slavnost. Sledujeme situaci v okolních státech, nárůsty nakažených věští příchod další vlny. U nás zatím podivný klid, zlověstné ticho před bouřkou. Vycvičeni uplynulými měsíci nečekáme na vládní nařízení, sami zpřísňujeme, jsme připraveni.

Podzimní překvapení

Nebyli jsme připraveni. Covid nás zasáhl mnohem dříve, než jsme očekávali. Rychle, nekompromisně. Těžká situace v přímé péči i v provozu. Personál střídavě marodí, nebo je v karanténě, případně doma s marodícími dětmi či s těmi, na které byla karanténa uvalena. Dvouměsíční provozní očistec pro všechny. Je o to překvapivější, že jsme i navzdory tomu započali výstavbu Centra Péče, které nám doslova roste před očima, pečeme 300 kilogramů dobročinného cukroví, hledáme a nacházíme zdroje na nákup vozidel pro sociální služby a domácí hospic, pečujeme o rekordní množství klientů v rámci terénních zdravotních a sociálních služeb.

Úžasné ambasadorské počiny a sbírky ve prospěch naší organizace jsou v naprostém kontrastu s náladou ve společnosti, kdy zůstala jarní soudržnost jen vybledlou vzpomínkou rozervanou vejpůl dvěma neslučitelnými tábory.

Delta koncem listopadu řádí, denní nárůsty nakažených jsou alarmující, zdravotníci vyzývají k omezení zbytných kontaktů. Víme naprosto jasně, co musíme udělat. Zrušit benefiční festival Dobrobraní i s velkým knižním bazarem, který jsme za poslední dva roky překládali celkem pětkrát. Nekonečnou únavu z dlouhých příprav, které nikam nevedly, paradoxně vystřídá ztřeštěný nápad všechny knížky vyfotit a sestavit v rekordním čase charitativní e-shop. Povedlo se nemožné a my úspěšně prodáváme on-line.

Na okraji všech překvapení a paradoxů podzimu vnímáme energetickou krizi a velmi dobře víme, že nás letos čeká výběrové řízení na dodavatele plynu a elektřiny. Proběhlo v prosinci. Bez komentáře. Opasky budeme utahovat ne o jednu, ale o čtyři dírky…

Adventní smíření

Na rok 2020 jsme vzpomínali jako na roztodivný. Máme-li zůstat u tohoto adjektiva, tak byl rok 2021 ještě roztodivnější než ten předchozí. Doufejme, že za rok při ohlédnutí se zpět a následném hodnocení na superlativ nedojde…

Advent má kouzelnou moc. Mnohem snadněji touto dobou přijímáme neodvratné, odpouštíme neodpustitelné, procházíme smířením. Najednou nevidíme všechno černě, mysl prostupuje odhodlání a srdce je plné nadějí.

Běh na dlouhou trať má svá úskalí, síly nás občas opouštějí dřív, než bychom si přáli, a přitom cíl pořád v nedohlednu. Jen silná motivace udržuje závodníka v pohybu, ač stěží popadá dech, a nedovolí mu ani pomyšlení na to, že by se měl vzdát. Naší motivací jste vy a Vaše důvěra v nás, spoléháte na naši péči, na naše zkušenosti, vědomosti a dovednosti, podporujete nás a fandíte ze všech sil. Děkujeme.

Na rok 2022 připravit se, pozor, start!

 

Za Hospic Dobrého Pastýře
Jana Vernerová