Nebýt sám na konci cesty

Sestry Ivana a Jana slavily na podzim uplynulého roku narozeniny, dohromady jim je 110 let. Svou jubilejní narozeninovou oslavu pojaly vůči Hospici Dobrého Pastýře více než velkoryse. V dubnu tomu bylo 5 let, kdy je opustil milovaný tatínek, jenž byl v posledních chvílích svého života doprovázen a opečováván právě u nás v Čerčanech. Sestry se rozhodly požádat své přátele, aby místo nákupu dárků pro ně samotné podpořili provoz našeho hospice. Ony samy vložily do dárcovské výzvy 110.000 korun a přislíbily, že věnují jednou tolik, pokud se jim povede od svých přátel a dárců nasbírat také alespoň 110.000 korun… Víte, jak to nakonec dopadlo?
Sestry a jejich narozeninoví hosté věnovali Hospici Dobrého Pastýře neuvěřitelných 610.600 korun!

Děkujeme…

 

Příběh Ivany a Jany čtěte zde:

Drazí přátelé a kamarádi,
slavíme narozeniny, kulaté narozeniny, já a moje sestra. Je nám dohromady 110, ptáme se , je to málo nebo hodně? Řekly bychom, že je nám tak akorát. A chceme to pořádně oslavit, právě proto, že je nám tolik, kolik nám je, že máme jedna druhou, ale hlavně proto, že máme vzácnou příležitost potkat se s lidmi, které máme rády, užít si to, dát si dobré jídlo a pití a radovat se ze života. Když se ohlédneme zpět, zjišťujeme, že v životě jsme toho hodně dosáhly, prožily, získaly ale i ztratily. Taky už víme, co je pro nás v životě důležité a protože už dávno nejsme malé holky, které se těší, jak o narozeninách budou rozbalovat dárky, moc by nás potěšilo, kdybyste nám pomohli dát dárek někomu, kdo to opravdu potřebuje.

Jak člověk stárne mění se mu v životě priority, dívá se na věci jinýma očima. Tak třeba na stáří a osamění na konci cesty. Když se vás to netýká, neřešíte to, ale pak, když na to dojde, je to velký šok a beznaděj. Nám se to stalo, když nám tatínek onemocněl nevyléčitelnou chorobou. Obě jsme chtěly, aby odešel v klidu domova a bez toho, aby trpěl. Ale bohužel, realita je dnes jiná, po čase zjistíte, že pokud nežijete v hlavním městě, umírající pacient nikoho nezajímá a že i při nejlepším předsevzetí nejste bez pomoci schopni to zvládnout.

Po nekonečných dnech zoufalství a odmítání, kdy někomu, koho milujete nemůžete i při nejlepší vůli pomoci, jsme získaly kontakt na Hospic Dobrého Pastýře v Čerčanech. Byl to pro nás zázrak, úžasný personál, nic nebyl problém, krásné důstojné prostředí a hlavně porozumění, ochota pomoci a vědomí, že v tom nejsme sami. I když jsme se sestrou chtěly, aby tatínek zemřel doma v kruhu rodinném, vůbec jsme nelitovaly, že se tak stalo u Dobrého Pastýře. Nejen, že se skvěle postarali o nám tak drahého člověka, ale poskytli oporu a útěchu i nám pozůstalým. A právě tehdy jsme si uvědomily, jak důležitou práci dělají, jak vnitřně silní musí tito lidé být, že není čeho se bát a že na konci cesty nemusí být člověk osamělý.

Proto bychom chtěly touto výzvou pomoci Dobrému Pastýři a všem jeho klientům a věříme, že s vaší pomocí toho dosáhneme. Jako vklad jsme vložily 110000Kč a pokud se vám společně podaří darovat celkem také aspoň 110000 Kč, tak my ještě jednou 110000 Kč přihodíme a to vůbec není málo. Děkujeme za podporu a těšíme se na vás.

Jana a Ivana