Festival DOBROBRANÍ

Vážení přátelé,

dovolte, abychom Vás co nejsrdečněji pozvali na první ročník charitativního festivalu ve prospěch Hospice Dobrého Pastýře, který se uskuteční o první adventní neděli 28. května v Městské knihovně v Praze.

Program festivalu:

15:00 – 19:30 VELKÝ BAZAR DOBRÝCH KNIH 2

První ročník Velkého bazaru dobrých knih jsme v listopadu 2021 (po několika přesunech termínu) nakonec pořádali online a měl velký úspěch.

Letos v květnu ho hodláme uskutečnit naživo v předsálí Městské knihovny v Praze jako součást celodenního benefičního festivalu Dobrobraní.

Najdete zde překrásnou klasiku i absolutní novinky, dětské knížky od výmyslu světa, encyklopedii, detektivky a romány, thrillery, krimi, scifi, životopisy a kuchařky, českou i zahraniční beletrii, cizojazyčnou literaturu… Na své si přijde opravdu každý! Knížky zde zakoupíte za 50/100/150 Kč, mnoho z nich za dobrovolný příspěvek. Nakupovat můžete bezkontaktně prostřednictvím platebního terminálu.

Nadále přijímáme knižní dary pro následný prodej v rámci Velkého bazaru dobrých knih a charitativního e-shopu. Přetéká-li Vaše knihovna hezkými tituly, které hodláte poslat dál, aby potěšily někoho jiného a navíc pomohly dobré věci, věnujte je Hospici Dobrého Pastýře!
Kontaktujte nás: 731 908 671, darci@hospic-cercany.cz. Děkujeme.

 

15:00 – 16:00 WORKSHOP

„Jak zvládnout péči o svého nevyléčitelně nemocného blízkého v domácím prostředí“ pod vedením Mgr. Adriany Šandrejové, staniční sestry Domácího Hospice Dobrého Pastýře. Workshop navazuje na publikaci „Příručka pro pečující „, která byla vydána za podpory MZ ČR a NF Slevomat v prosinci 2020. Tato publikace je poskytována všem potřebným zdarma. Workshop se koná v Dílně Ústřední knihovny od 15:00 h, vstupné dobrovolné.

 

16:30 – 17:30 BESEDA

„O nezbytnosti odcházení a kráse doprovázení“ s lékařkou, spisovatelkou a publicistkou MUDr. Marií Svatošovou, zakladatelkou českého hospicového hnutí a se scénáristou a režisérem Tomášem Škrdlantem, autorem dokumentu „I am like a tiger“, který zachytává poslední okamžiky života slovenského architekta a portrétisty Josky Vensona právě v Hospici Dobrého Pastýře. Beseda se uskuteční v Malém sále v 16:30 h.

 

18:00 – 18:45 PROJEKCE DOKUMENTU „I am like a tiger“.

Posledních sto metrů životního maratónu slovenského architekta a portrétisty. Setkání s nemocí i se smrtí. Slovenský architekt a scénický výtvarník Joska Venson emigroval po vpádu sovětských vojsk do Velké Británie. Do Čech přijíždí zemřít. Stav své duše i těla po celou dobu zaznamenává kresbami a obrazy. „Posledních sto metrů maratónů je nejtěžších. Nebudu se plazit. Budu sprintovat až do cíle.“ To je heslo, kterým se Joska Venson řídil. A nebál se odhalit ty nejniternější okamžiky konce života ani před kamerou režiséra Tomáše Škrdlanta. Film se odehrává v Hospici Dobrého Pastýře, kde Joska Venson v roce 2011 pobýval a zemřel. Promítáme v Malém sále v 18:00.

 

19:30 – 21:30 BENEFIČNÍ KONCERT

Ondřej Havelka a jeho Melody Makers se tentokrát rozhodli nabídnout všem lidem dobré vůle ty nejúspěšnější kousky ze svého repertoiru. Zběsilé, virtuózní kusy střídají nesmrtelné sladké melodie. Zazní ty vůbec nejkrásnější hudební skvosty, jež nám světový swing 30. a 40. let zanechal. Koncert se koná ve Velkém Sále Ústřední knihovny, startujeme v 19:30. Vstupenky v ceně 590 Kč lze zakoupit zde.