Pokoje s příběhy

Píše se listopad 2022… Jsme na sklonku roku se třemi dvojkami symbolizujícími tři otazníky… Otazníky nad nesmyslnou agresí a lidským utrpením odehrávajícím se jen několik stovek kilometrů od nás, nad budoucností a kvalitou života jednotlivců i společnosti, nad absencí legislativního rámce pro financování hospicové péče, jež nás každoročně nutí hledat miliony korun mezi dárci, abychom mohli plnit své poslání. Abychom mohli pečovat o umírající, doprovázet je i jejich blízké, připravit je na neodvratné rozloučení, usilovat o důstojné a netraumatizující odcházení.

Existují definice, co je hospic, co je jeho posláním, co je paliativní péče. Popisují obsah, ale nezbavují strachu a nepřibližují hloubku smyslu existence takové péče, existence takového místa… Ani desítky definic nedovedou to, co umí sdělit jediné svědectví jediného prožitku, jak mimořádné a vzácné je být se svým blízkým v jeho posledních chvílích až do jeho posledního dechu. A co teprve desítky svědectví…

Začali jsme je sami psát. A sbírat. Příběhy doprovázení na třiadvaceti pacientských pokojích Hospice Dobrého Pastýře. Od 1. do 23. prosince jsme den po dni otevírali virtuální dveře jednotlivých pokojů a sdíleli s ostatními příběhy vepsané do jejich vzpomínkových zdí. Kdy se který pokoj odemkne, nebylo často jasné do poslední chvíle. Vše záviselo na okolnostech. Kdy a jaké příběhy se objeví, kdy bude možné vejít do pokojíku a pořídit několik obrázků, detailů, výhledů z okna pro dokreslení autenticity, umocnění vzpomínek.
Sami jsme kolikrát žasli nad kouzlem náhody, neuvěřitelným načasováním, shodami okolností mezi virtuálním otevíráním daného pokoje a tím, co za příběh se v něm právě či historicky ve stejné datum však jiného roku odehrál. Nadělili jsme si velmi netradiční adventní kalendář. Společné vzpomínání a sdílení nás naplnilo přesvědčením, že naše snažení má smysl. Hluboký smysl.

O vybrané příběhy se s vámi s velkou radostí i pokorou nyní dělíme prostřednictvím jejich knižního vydání. Knížku „Pokoje s příběhy“ zakoupíte na recepci Hospice Dobrého Pastýře, v DOBRObistru nebo prostřednictvím našeho charitativního e-shopu www.dobrovecpomaha.cz.

Díky Nadaci Tipsport a společnosti Label design a.s., které tisk prvních 400 kusů sponzorovaly, směřuje výtěžek z prodeje knížek do poslední koruny ve prospěch péče o nevyléčitelně nemocné pacienty v našem hospici. Ze srdce děkujeme kolektivu autorů příběhů, fotografce Zuzce Zajacové (autorce většiny fotografií) a grafičce Lence Štollové (autorce obálky + sazby knížky). Dobrá věc se podařila!

DĚKUJEME