Na křídlech ptáků let aneb… rok 2023 pohledem zpět

Na křídlech ptáků let aneb… rok 2023 pohledem zpět

V tempu kvapném nenadálých perspektiv plný. Na překvapení bohatý. Překvapivě obohacující.

 

OD PĚTI K DESETI

Rovnýma nohama do nového roku v novém režimu. Zdvojnásobujeme kapacitu Pobytové odlehčovací služby. Týdny příprav, rekonstrukce, rozšiřování týmu přímé péče, nastavování spolupráce napříč všemi odděleními. Povedlo se. Nyní máme k dispozici 8 lůžek pro klienty starší 19 let a 2 lůžka pro mladistvé ve věku 16 – 19 let.

 

SPOLU AŽ DO KONCE

Radostné okamžiky v kontrastu s neúprosným odpočtem. Sál Centra Péče Čerčany poprvé hostí svatební obřad. Ač manželství Davida a Michaely záhy smrt rozděluje, jejich slib zde přetrvává. Stejně tak okamžik, kdy na pokoji číslo 23, oslavili 70 let společného života Marie a Josef.

 

VEZMI MNE TAM

Není vždy snadné splnit přání člověka připoutaného na lůžko. Přání podívat se domů. Zajet na oblíbenou vyhlídku, na zahrádku, uskutečnit ještě něco málo z toho, co by rád… Sanitka přání je nám v tomto ohledu velkým pomocníkem. Na místa těžko dostupná a za zážitky nevšedními dostane naše pacienty moderní technologie. Díky laskavé podpoře dárců spouštíme pilotní projekt virtuální reality – cestování za zážitky. A o momenty kouzelné se naživo zde, v Hospici Dobrého Pastýře, už nějakou dobu nezištně stará terapeutický kůň Sagi.

 

KUPŘEDU. CÍL UŽ MÁME V DOHLEDU.

Týdny a měsíce hledání zdrojů, předkládání žádostí, skládání koruny ke koruně. Abychom mohli vylepšovat kvalitu poskytované péče, modernizovat, rozjasňovat dny pacientům a jejich blízkým, všem našim návštěvníkům. Rekonstrukce dětského hřiště se těší velké euforii. Stejně tak nákup elektrických polohovacích pacientských lůžek a asistenčního automobilu.

 

OTEVÍRÁME OBZORY

Sobě. Jiným. Dbáme na to, aby vzdělávání a školení stávajících i nově příchozích posil přímé péče, bylo smysluplné, obohacující, aby vše, čemu se učí, mohli přenést do své každodenní činnosti. Péče. Starostlivosti. Doprovázení. A aby pak své dovednosti a zkušenosti mohli předat dalším. Školit je. Laiky i profesionály. Studenty. Z roka na rok hostíme víc a víc exkurzí a stážistů. Rádi. Poskytujeme paliativní konzilia, přednášíme, pravidelně pořádáme workshopy „Pečuj doma“. Je nám ctí a potěšením.

 

CENÍME SI OCENĚNÍ

Samotný postup projektu „Pokoje s příběhy“ do finále soutěže Zlatý středník nás více než mile překvapil. Cena TOP RATED (nejvyšší ocenění poroty složené ze špiček v oblasti PR) je odzbrojující. Ocenění sbírají i kolegové z přímé péče. Jiřinka za příkladnou praxi v paliativní péči, Alenka v soutěži Pečovatelka roku 2023, Evka coby manažer sociálních služeb.

 

BĚHEM LÉTA

Běžíme. Všude možně. To díky virtuálnímu běhu. Není se co divit, že nám léto doslova ubíhá před očima a v běhu vítáme i podzimní slunovrat. 23. září organizujeme první ročník charitativního Dobrého běhu. A vůbec si nevedeme špatně. Akci podporují finančně i materiálně desítky sponzorů, virtuálně i naživo pro nás běží celkem 593 párů nohou a nožiček a výtěžek činí 373.999 korun.

 

V CENTRU ZÁJMU

Těší se velké návštěvnosti. Poutá pozornost místních i přespolních. Centrum Péče Čerčany. Díky 18 pravidelným aktivitám se jeho dveře v průběhu roku 2023 otevírají celkem 4812krát a 23 jednorázových akcí přivádí 968 návštěvníků. Společenský sál slouží nejen veřejnosti, ale i odpolednímu klubu pod vedením naší sociální pracovnice Katky. Vítáme zde občánky, školíme, přednášíme. Centrum Péče je dějištěm nejrůznějších komunitních akcí, swapování, sportování, tančení, keramikování i tvůrčího psaní. Hostí vernisáž obrazů Marie Tvrzové, besedu s novinářem Tomášem Etzlerem, adventní koncert big band Blue Orchestra. A to mu byl v září teprve rok…

 

15 LET POETICKY

Světový den hospicové péče. 7. říjen 2023. Slavíme 15 let od otevření. Slavíme? Spíš rozjímáme. Trávíme tento den velmi introvertně. Křtíme knížku poezie mladinké básnířky Adélky Bulínové, jejíž maminka v péči našeho domácího hospice nedávno odešla. Její verše mluví úplně o všem, co doprovázení nevyléčitelně nemocného blízkého představuje. Jsou plné obav i naděje, otazníků, snahy o porozumění a smíření, rezignace, bolesti, rozloučení, přijetí…

 

DÍKUVZDÁNÍ

Smrt si nevybírá. Nehledí na datum narození. Nedbá nevhodného načasování. Přichází neohlášeně, nepředvídatelně. Vlivem náhody, zásahem přírody, špatným odhadem více či méně zkušeného řidiče, zkratkovitým sebedestruktivním rozhodnutím, rukou vojáka či nešťastného zoufalce, duševně nemocného člověka… Ve vteřině konec. Neodvratný.

U nás, v Hospici Dobrého Pastýře, bdíme nad konci, jež neúprosně definuje nevyléčitelné onemocnění. A ano, i zde vnímáme odchody velmi tíživě. Životní příběhy či věk umírajících nás nejednou zaskočí. Kdykoliv 24 hodin denně, 7 dní v týdnu, 365 dní v roce připraveni pečovat způsobem nám vlastním a zvládnout i neočekávané situace bychom nebyli schopni bez přízně Vás všech. Mentální, dobrovolnické, produktové, finanční…

 

Děkujeme.