KVĚTINY PRO HOSPIC aneb KDYŽ SE SPOJÍ DVĚ KOUZELNÁ MÍSTA A NĚKOLIK DOBRÝCH DUŠÍ

KVĚTINY PRO HOSPIC aneb KDYŽ SE SPOJÍ DVĚ KOUZELNÁ MÍSTA A NĚKOLIK DOBRÝCH DUŠÍ

Jsou mezi námi lidé, kteří se nám dostanou do srdce. Jsou nám nějakým způsobem blízcí, máme je rádi. Pokud víme, že trpí vážnou nemocí, myslíme na ně, posíláme i na dálku energii, aby se dokázali s nemocí prát den co den. Pokud je taková osoba navíc skvělá a ve všech směrech inspirativní, nemůžete na ní nemyslet. Přestože sama nemocná, neváhá pomáhat coby dobrovolník v Hospici Dobrého Pastýře v Čerčanech. Týden, co týden pomáhá těm, kteří již bohužel náš svět opouštějí. Přináší jim do posledních dnů radost a naději, že jsou mezi námi lidé, kterým osud ostatních není lhostejný.

Proto když se ke mně dostala nabídka „nějakým“ způsobem využít 15 řezaných kytic v hodnotě kolem 2.000 Kč ze strany dalšího úžasného člověka se srdcem na správném místě, nemohlo mě napadnout nic lepšího, než uspořádat charitativní akci – prodej květin – jejíž výtěžek poputuje klientům hospice, kde paní Blanka vypomáhá.

Spojili jsme se tedy s hospicem, kde jsem se prostřednictvím emailu a telefonu seznámila s dalším báječným člověkem na svém místě, paní Barborou Kunclovou. Ta mi poslala letáky, video prezentaci hospice a služeb, které nabízí. Video jsme promítali po dobu akce pomocí dataprojektoru. Kromě letáků byla k dispozici k nahlédnutí kniha „Pokoje s příběhy“ (možno zakoupit na stránkách hospice za 350 Kč). Kniha je plná příběhů klientů hospice z per andělského personálu. Při jejím čtení ucítíte radost, starost, ale především pokoru a obdiv. Dále bylo potřeba vytvořit plakáty, letáky, aby se o akci dozvědělo co nejvíce lidí. S jejich vylepením mi pomáhá báječná kolegyně, vedoucí infocentra, paní Helena. Kolegyně Terezie se zase skvěle postará o prezentaci na sociálních sítích.

V samotný den akce nám příliš nepřálo počasí, které by jinak do Infocentra Nelahozeves (https://infocentrum.nelahozeves.cz/), kde se celá akce uskutečnila, přivedlo nespočet turistů a podporovatelů. Říkala jsem si, nevadí, přeci víme, že se nám dopředu nahlásilo několik zájemců. Uvidíme, jak se nám zadaří. A pak už začaly přípravy. Nanosit stoly, uspořádat prostor, zprovoznit promítání, nachystat kytice, kterých nakonec bylo 17. A byly to opravdové krásky! Musíme touto cestou poděkovat šikovným floristkám firmy Bianca Květiny, kterou najdete v Kralupech nad Vltavou a především jejímu majiteli panu Luboši Čechovi a jeho skvělé manželce Martině. Cenu kytic jsme pro prodej snížili a prodávali je za polovic.

Začátek akce jsme stanovili na 14:00 hodin. Již před samotným začátkem se začaly dít věci. Sympatický manželský pár návštěvníků infocentra zajímalo, cože to chystáme. Po seznámení s detaily akce jsme měli první prodej za sebou. Radost na obou stranách byla veliká! A pak už se nám dveře netrhly a my během několika málo hodin prodali všechny ty nádherné kytice. Celkově jsme akcí pro hospic získali 22.000 Kč. Neskutečná paráda! Děkujeme všem dobrým lidem, kteří zakoupením kytice přispěli do kasičky.

Teď už zbýval poslední dílek – návštěva hospice a předání finančního daru, který putoval na provozní účet – z hlediska užití pro organizaci je nejvíce disponibilní a bývá využíván tam, kde je aktuálně nejvíce zapotřebí, tedy na úhradu nejurgentnějších nákladů, dofinancování spoluúčastí dotačních řízení, úhradu mezd apod.

V tuto chvíli se k naší „partě“ přidává pan Jakub Brynda, starosta obce Nelahozeves, která celou akci zastřešila a paní Ludická z firmy JEZ Koncept! – ta pro personál nechala nachystat velkou spoustu dobrot, od chlebíčků po řízečky. Ještě vyzvednout v Kralupech kytici a můžeme vyrazit.

Samotná cesta v páteční pražské dopravní špičce byla také zážitkem. S vůní chlebíčků za zády, kyticí na klíně jedeme vstříc něčemu, o čem toho vlastně moc nevíme (kromě Blanky).

Parkujeme. Vidíme krásný cihlový dům v malebném prostředí středočeských Čerčan. Vstupujeme do toho krásného domu a nevíme, co nás čeká. Po milém přivítání jsme měli možnost nahlédnout a projít celým hospicem. Prostředí na Vás dýchne a cítíte, že se nejedná o obyčejný dům. Vnímáte tu silnou energii a genia loci. Vidíme, jak se o klienty stará milý a přátelský personál. Ani ve snu by mě nenapadlo, že se v hospici potkám s kozou, slepicí, psem, kočkou. A přece se stalo. Pro klienty je totiž zajišťována i takováto terapie. V krásné zahradě mají možnost pěstovat například bylinky a užívat si čerstvého vzduchu, rozkvetlých kytiček. Personál se snaží klientům jejich poslední dny na tomto světě co nejvíce zpříjemnit, a dokonce se tu dějí i zázraky. To, když se podaří splnit klientům jejich poslední přání, která se zpočátku mohou zdát neproveditelná.

Hospicem nás provádí paní Kateřina. V hospici má na starosti koordinaci pro Odlehčovací službu. Dále se seznamujeme s paní Janou, vedoucí fundraisingu a komunikace. Sedíme v Dobrobistru nad vynikající kávou a dozvídáme se více o chodu hospice a složitostech, který jeho chod doprovází. O službách a aktivitách hospice se více dozvíte zde: https://hospic-cercany.cz/

To obrovské nadšení, pokora a nesmírný vděk pro tento cihlový dům za jehož zdmi se odehrávají neuvěřitelné příběhy, bych přála vidět každému.

Děkujeme všem dobrým lidem, kteří koupí kytice podpořili fungování něčeho, co má pro společnost obrovský význam, avšak bývá nedoceněno. Nesmírně si vážíme práce, kterou každý den odvádí personál hospice. Bez těchto andělů by se zázraky nemohly dít.

Na zpáteční cestě jsme plní pokory a naplnění. Víme, že jsme se vydali správným směrem a hodláme v tom pokračovat.

 

Laďka Jeřábková